Acasă Administratie Locala Navodari Programul „Respect” și pentru nevoiașii din Năvodari

Programul „Respect” și pentru nevoiașii din Năvodari

Programul „Respect” și pentru nevoiașii din Năvodari

cozile-umilintei

(foto: cugetliber.ro)

 

În toate localitățile din țară unde administrațiile locale oferă pachete cu alimente persoanelor nevoiașe se formează acele „cozi ale umilinței”. Persoane cu handicap, persoanele fără venituri sau vârstnici cu pensii mici, sunt nevoiți să stea cu orele la cozi interminabile, indiferent de vremea de afară, iar asta pentru o sacoșă de alimente, sacoșă care pentru mulți dintre ei poate face diferența.

Ei bine, la începutul anului 2016 Primăria Constanța a lasant programul social „Respect” prin care persoanele nevoiașe nu mai primesc pachete din partea primăriei, ci tichete valorice cu ajutorul cărora se pot cumpăra DOAR alimente, fără țigări sau băuturi alcoolice.  Înlocuirea pachetelor cu tichete valorice le oferă beneficiarilor posibilitatea de a-și achiziționa și a alege direct, în limita valorii tichetelor, produsele alimentare de care au nevoie, astfel fiind eliminate cozile formate la fiecare distribuție de pachete. La aceste avantaje se mai adaugă și faptul că procedura de achiziție, cât și cea de distribuire efectivă a produselor alimentare către persoane este laborioasă și implică multe resurse și anume: timp, spațiu de depozitare, personal implicat în recepție și distribuire.

La Constanța, beneficiarii tichetelor valorice sunt persoanele care se încadrează în următoarele categorii:

a) au pensii, indemnizații sau venituri lunare cumulate care nu depășesc suma de 1000 de lei;
b) nu au niciun venit și împlinesc în anul 2016 cel puțin vârsta de 60 de ani;
c) au grad de handicap grav sau accentuat;
d) beneficiază de venit minim garantat stabilit în baza Legii nr. 416/2001;
e) au calitatea de reprezentant legal al familiei care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei în baza Legii nr. 277/2010, inclusiv soțul sau soția reprezentantului legal.

Un astfel de proiect a fost propus și  în Consiliul Local Năvodari. Însă cum la Năvodari primesc pachete cu alimente toți pensionarii, indiferent de veniturile acestora, am fost nevoit să vin cu un amendament prin care am propus să se hotărască un criteriu în baza căruia să fie selectate persoanele care chiar au nevoie de acest ajutor.

De exemplu, poate pentru un pensionar care are venituri lunare cumulate peste 3.000 lei nu contează un ajutor din partea primăriei în valoare de 40-50 de lei, pe când la un pensionar care are venituri lunare cumulate până în 450 lei acest ajutor reprezintă o salvare.

Prin amendamentul meu am explicat necesitatea unei astfel de măsuri și la Năvodari. Dacă de exemplu, bugetul pentru tichete este de 10.000 lei, din cauza faptului că beneficiarii nu sunt selectați în funcție de niște criterii, ajung tichete cu valoare mai mică la mai multe persoane. Dacă s-ar respecta niște criterii, ajung tichete cu valoare mai mare la un număr mai mic de persoane, persoane care chiar au nevoie de acest ajutor.

Ca și președinte în cadrul Comisiei pentru Învățământ, Sănătate, Cultură, Protecție Socială, Sportivă și de Agrement am dat împreună cu ceilalți colegi din comisie aviz POZITIV acestei inițiative, inițiativă care a intrat pe ordinea de zi în ultima ședință de Consiliu Local.

Într-un final, proiectul s-a dovedit a fi incomplet, lipsind procedurile de achiziționare/acordare ale tichetelor și alte detalii, urmând ca până în următoarea comisie proiectul să fie complet și să intre din nou la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.