Acasă Administratie Locala Navodari Reciclăm sau plătim?

Reciclăm sau plătim?

 Acum câteva săptămâni, pe site-ul Primăriei Năvodari a fost postat un anunț de interes public destul de important, zic eu, dar care nu și-a atins scopul. Sau poate nu a fost înțeles. Anunțul suna cam așa: 

Primăria Orașului Năvodari, vă informează cu privire la necesitatea implicării tututor locuitorilor orașului în activitatea de colectare selectivă a deșeurilor menajere.

În conformitate cu prevederile art.17 din Legea nr.211/15.11.2011 privind regimul deseșurilor ”Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia ca, începând cu anul 2012 să asigure colectarea separată pentru cel puţin următoarele tipuri de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă.” În acest sens, la nivelul Orașului Năvodari, până în anul 2020, trebuie să atingem un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri, cum ar fi hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere şi, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din deşeurile menajere.

Pentru nerespectarea prevederilor legii privind regimul deșeurilor, administratia publică locală datorează o contribuţie de 100 lei/tonă, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea efectiv depozitată şi cantitatea reprezentând 85% din cea depozitată în anul anterior.

Începând cu data de 1 ianuarie 2017  vom datora cu titlu de taxă  pentru fondul de mediu suma de 80 lei/tona pentru deșeurile transportate la depozit  în vederea în vederea eliminării finale prin neutralizare, taxă ce va crește, începând cu data de 1 ianuarie 2018 la suma de 120 lei/tonă.

Dacă în prezent achităm o taxă de 56 lei/tonă pentru neutralizarea deșeurilor menajere, începând cu 1 ianuarie 2017 taxa va crește la  136 lei/tonă, iar de la data de 1 ianuarie 2018 această taxă va ajunge la 176 lei/tonă, costuri la care se adaugă și TVA.

Neimplicarea noastră, ca cetățeni ai orașului Năvodari, în această activitate de colectare selectivă va genera costuri suplimentare asupra bugetului local care, în timp, se pot răsfrânge asupra noastră, prin suplimentarea taxelor locale.

 

 În majoritatea zonelor din oraș, lângă pubelele de gunoi menaj, mai avem încă trei pubele separate pentru sticlă, hârtie și plastic (plus metal). Însă, din comoditate, majoritatea dintre noi aruncăm totul în pubela pentru gunoi menajer, iar pe viitor această comoditate o să ne coste scump.

Cât de scump o să ne coste? Păi.. pentru că nu am date exacte, am să dau un exemplu. Să zicem că în anul 2016 s-au adunat în total 10.000 tone de deșeuri. Pentru anul 2017, noi suntem obligați să reciclăm 15% din acest total, adică din alea 10.000 tone de deșeuri să separăm măcar 1.500 tone în cele trei pubele (cu sticlă, hârtie, plastic și metal) și doar 8.500 tone de deșeuri să fie manejere (adică în pubela normală, de metal). Pentru fiecare tonă de deșeu menajer în plus peste cele 8.500 tone, administrația locală (adică Primăria) este obligată să plătească câte 100 lei/tonă (bani de la bugetul local). Dacă la sfârșitul anului 2017 ne vom încadra la 8.500 tone de deșeuri menajere, în anul 2018 suntem obligați să reciclăm încă 15% din acest total, adică la sfârșitul anului 2018 să avem doar 7.225 tone de deșeuri menajere, și tot așa pe fiecare an, până în 2020 când trebuie să ajungem la 50% deșeuri reciclate din totalul de gunoi al orașului.

 Am luat doar ca exemplu totalul de 10.000 tone de deșeuri adunate anual, în realitate sunt mult mai multe tone, asta însemnând și mai mulți bani plătiți de către administrația locală dacă nu reciclăm cele 15% tone. 

De ce să fim nevoiți să cheltuim bani de la bugetul local pentru a plăti această taxă și să nu investim acei bani în ceva concret?

De ce să riscăm pe viitor să creștem taxele și impozitele pentru că nu ne permitem achitarea acestei taxe din actualul buget local?

Chiar așa de scump să ne coste comoditatea?  

Reciclăm sau plătim?  

TOTUL DEPINDE DOAR DE NOI!

2 COMENTARII

  1. Eu sunt de părere ca singura cale prin care cetățenii pot fi educați este remunerarea acestora si respectiv amendarea în cazul in care calcă pe bec. Daca se dau taxe de 100 de lei pe tona asta inseamna 0.1 lei pe kg ori asa ceva poate însemna o sursa de venit pentru cei ce pot aduna si recicla… nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.