Acasă Diverse Totuși, cine are prioritate?

Totuși, cine are prioritate?

Totuși, cine are prioritate?

poza-prioritate

„Faptul că ai un permis de conducere nu te face șofer”, mi-a zis-o încă din prima ședință de conducere instructorul auto. Iar cu timpul aveam să-i dau din ce în ce mai multă dreptate.

Prin luna noiembrie circula pe facebook poza de mai sus și mă cruceam când citeam răspunsurile oamenilor. Așa că mi-a trecut prin cap să îmi testez prietenii de pe facebook cu speranța că majoritatea răspunsurilor vor fi logice și corecte. M-am înșelat. Postarea este tocmai din luna noiembrie, însă și în ziua de astăzi se mai comentează la postare. Din păcate, chiar dacă printre comentarii sunt și explicații pe înțelesul tuturor, mulți încă nu vor să înțeleagă. Sau poate nu pot înțelege. Așa că m-am gândit să vin în ajutorul lor cu speranța că nu vor fi nevoiți să învețe regulile de prioritate din intersecții pe calea cea grea.

Pentru că nu puteam să o explic mai bine ca el, mai jos am postat explicația lui Marian Godină.

Știm că atunci când ajungi la o intersecție semaforizată, cu semafoarele aflate în funcțiune, nici nu bagi în seamă indicatoarele de sub ele care reglementează prioritatea. Acelea sunt instalate pentru situații în care semafoarele nu funcționează, de obicei noaptea. Asta pentru că respectăm ordinea aceea care spune că semafoarele sunt peste indicatoare. Pentru cei care nu mă cred pe cuvânt, pot studia Codul Rutier sau se pot gândi de câte ori au oprit la un semafor verde care avea sub el indicatorul „OPRIRE”. Niciodată. Am citit că mulți spun că dacă ambele maşini din poză au verde, se aplică următoarea reglementare ierarhică, adică indicatoarele. Astfel, cel verde are prioritate fată de cel albastru. Dacă indicatoarele de prioritate au forme geometrice diferite, tocmai pentru a putea fi recunoscute şi din spate, la semafor nu îți poți da seama în veci dacă şi cel care vine din față şi virează stânga are tot verde. Aşadar, cei doi conducători auto care pătrund în intersecție, au depăşit deja momentul în care trebuiau să aleagă între a respecta semaforul sau indicatorul şi au respectat semaforul pentru că ei cunosc legislația. Ajunşi în intersecție, în cazul în care se vor intersecta, vă puteți gândi că iar trebuie să aleagă acea ordinde ierarhică. Polițist nu e, maşini cu regim prioritar nu sunt, alte semafoare nu mai sunt, alte indicatoare nu mai sunt, aşa că se vor aplica regulile de circulație. (Că doar nu vor da cu spatele să vadă fiecare ce indicator era sub semafor.) Adică, în speța dată, regula care spune că cel care virează la stânga într-o intersecție este obligat să dea prioritate vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreaptă.
Aşadar, auto verde trebuie să dea prioritate autoturismului albastru.
Deci ALBASTRUL TRECE PRIMUL! Mai bine de atât nu am ştiut să explic, dar sper că mulți au înțeles.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.