
Prin OUG 69/2016 s-au adus modificări la Legea Educaţiei, la art. 84, alin (3) „Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.
Am vorbit cu Alexandru Manda de la AEC (Asociația Elevilor din Constanța) care mi-a explicat că, înca din anul 2011, Legea Educației prevede că elevii navetiști, care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, beneficiază de decontarea costurilor aferente navetei. Până în toamna anului 2016, Ministerul Educației interpreta această normă în sensul decontării costurilor aferente transportului pentru toți elevii navetiști, indiferent dacă aveau sau nu liceu în localitatea de domiciliu, legea fiind interpretată în spiritul ei.
Ei bine, din toamna anului 2016, în mai multe județe din țară Legea Educației a început să se interpreteze în litera ei deoarece au fost efectuale verificări ale Curții de Conturi care a considerat că au fost efectuate plăți ilegale către elevii care aveau liceu în localitatea de domiciliu.
În prezent, Asociația Elevilor din Constanța în colaborare cu mai mulți deputați lucrează la un amendament pentru modificarea Legii Educației pentru înlocuirea frazei „nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu” cu „nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu”. Aceste demersuri vor mai dura aproximativ două luni deoarece dezbaterile pentru învățământ sunt undeva în luna martie.
Despre acest subiect au scris mai pe larg și reporterii ziarului Replica, articolul îl găsiți aici.
Până atunci, le urez succes celor de la AEC și mă bucur că se luptă pentru drepturile tuturor elevilor din țară.