Acasă Diverse Ce trebuie să faci ca să îți iei teren gratuit de la stat

Ce trebuie să faci ca să îți iei teren gratuit de la stat

Ce trebuie să faci ca să îți iei teren gratuit de la stat

Tinerii care doresc să-și construiască o casă pot beneficia de un lot de teren gratuit din partea statului. Totuși, pentru a putea beneficia de acest teren, solicitanții trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Conform Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, republicata 2014, persoanele care au o vârstă cuprinsă între 18 şi 35 de ani au posibilitatea de a cere autorităţilor locale atribuirea unei suprafeţe de teren, în vederea construirii unei locuinţe proprii. Practic, terenul este acordat pentru folosinţă gratuită, atât timp cât există casa pe el, însă acesta poate fi cumpărat ulterior de la stat.

 La data depunerii şi la data rezolvării solicitării nu trebuie să fie proprietari ai unei locuinţe sau ai unui teren destinat construirii unei case, indiferent în ce localitate ar fi acestea.

Pe lângă cererea tipizată care se eliberează de la Primăria localității solicitantului,  mai trebuiesc anexate și alte documente, în funcție de „Regulamentul privind cadrul, modalitatea și criteriile de analiză și soluționare a cererilor de atribuire a loturilor de teren în conformitate cu prevederile legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală”, aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local la fiecare localitate în parte. Printre documentele cerute, se pot număra următoarele:

  •  copie certificat de naștere solicitant (și/sau soț/soție, copii, după caz)
  • copie act de identitate solicitant (și/sau soț/soție, copii, după caz)
  • certificat de căsătorie (după caz)
  • copia ultimului act de studiu al solicitantului (și/sau soț/soție, după caz)
    adeverință cu venitul net al solicitantului și durata contractului de muncă al solicitantului, determinată/nedeterminată (și/sau soț/soție, după caz)
  • declarație notarială pe propria răspundere și sub sancțiunile prevăzute de dispozițiile art. 326 Cod penal, că nu am dobândit în proprietate și nu am înstrăinat locuință din fond locativ de stat sau particulară și nici terenuri, nu am atribuită locuință de serviciu sau de intervenție din fondul locativ de stat cu plata subvenționată a chiriei și nici nu am deținut sau dețin un teren destinat construirii unei locuințe, atât în localitatea în care se solicită teren, cât și în alte localități. 

 

Suprafeţele terenurilor solicitate de tineri sunt acordate ţinându-se cont de localitatea despre care este vorba. Astfel, pentru municipii şi sectoarele Bucureştiului, suprafaţa minimă ce poate fi atribuită este de 150 de metri pătraţi, iar cea maximă – de 300 de metri pătraţi. În cazul oraşelor, suprafeţele variază între 250 şi 400 mp, în timp ce în comune şi în sate suprafeţele variază între 250 şi 1.000 mp.

Precizez că atribuirea terenurilor este făcută într-o anumită ordine de prioritate, în funcţie de criteriile aprobate de fiecare consiliu local. De exemplu, despre criteriile hotărâte de către Consiliul Local Năvodari am mai scris în Loturi de teren pentru tinerii din Năvodari.

Odată atribuit un teren prin hotărâre a consiliului local, tinerii trebuie să înceapă construirea locuinţei în maximum un an, respectând prevederile legale referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcţii, este subliniat în Legea nr. 15/2003.

Dacă tinerii nu respectă termenul-limită sau dacă lucrările nu sunt făcute cu respectarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, aceştia pierd terenul acordat. Concret, în această situaţie, „prin hotărâre a consiliului local i se retrage beneficiarului dreptul de folosinţă asupra terenului atribuit”, conform Legii nr. 15/2003.

loturi de teren pentru tineri

foto: eskape.ro

14 COMENTARII

  1. Salut,
    Eu am 36 de ani si sotia mea 29 de ani. Ea nu a detinut o proprietate niciodata. Eu am detinut acum mai multi ani un apartament in Constanta.
    Imi poti spune, te rog, daca sotia poate depune cerere pentru a beneficia de aceasta lege?
    Multumesc.

    • Daca dosarul este pe numele ei, declaratia notariala pe propria raspundere ca nu detine si nici nu a detinut vreo data o proprietate va fi pe numele celui ce a depus dosarul, adica pe numele ei. Conform legii, aveti tot dreptul. Succes!

  2. Pe acel teren se auze ca termenul de ridicarea fundației este de 5 ani din cauza terenului prea mlastinos.Dc ar grăbi asa de repede tineri .Hai sa facem o comparatie intre terenuri sa vedem cum sunt studiile geo in oras si in mlastina.

  3. Buna ziua. Imi puteti spune daca eu si sotul meu putem beneficia de acest drept,avand in vedere ca niciunul din noi nu are o proprietate pe numele sau, nici parintii lui,insa parintii mei au proprietate. Multumesc!

    • Aveti in articol toate detaliile. Daca va incadrati in conditii, va puteti depune dosarul la primaria din localitatea de domiciliu.

  4. Asa visam si eu acum ceva ani era prin 2004-2007, acum am depasit si varsta stipulata, dar am reusit cu munca sa imi cumpar, nu am primit nimic moca, si nici nu stiu pe cineva sa fi reusit fara relatii. Niste javre peste tot numai interese si spagi, apoi mai dai si bani pe la notari pentru acte la dosar, toate documentele in copie trebui legalizate, iar culmea an de an imi cerea reactualizare, adica alti bani la notar.
    Lehamite maxima!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.