
UPDATE 05.04.2017: În perioada 05-13 aprilie 2017 începe distribuirea tichetelor sociale acordate cu ocazia Sărbătorilor de Paște.
Programul de lucru al Comisiilor de distribuire a tichetelor sociale:
5.04.2017-orele 09-15
06.04.2017-orele 09-17
07.04.2017-orele 09-13
10-11-12.04.2017-orele 09-15
13.04.2017-orele 09-17
Tichetele sociale se vor ridica în baza actului de identitate.
Casa de Cultură-Pensionarii cu venituri nete mai mici sau egale cu suma de 1450 lei.
Direcția de Asistență Socială-Beneficiarii de Venit minim garantat și Beneficiarii de Alocație de Susținere a Familiei
Centrul de Zi-Persoane încadrate în grad de handicap grav și accentuat, Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani fără venituri
UPDATE 03.03.2017: Primăria Orașului Năvodari începe distribuirea cererilor pentru acordarea de tichete care fac parte din programul de realizare a măsurilor de protecție socială. Aceste tichete vor fi acordate pentru a veni în ajutorul unor categorii de persoane defavorizate, cu ocazia sărbătorilor de Paște. Măsura socială vine ca urmare a dorinței de a continua politica locală de orientare spre oameni și de a susține un nivel de trai decent, conform normelor legale în vigoare și a HCL 30/24.02.2017.
Puteți verifica dacă vă încadrați în una din categoriile care pot beneficia de aceste tichete și afla detalii despre distribuirea acestora în poza de mai jos.
În toate localitățile din țară unde administrațiile locale oferă pachete cu alimente persoanelor nevoiașe se formează acele „cozi ale umilinței”. Persoane cu handicap, persoanele fără venituri sau vârstnici cu pensii mici, sunt nevoiți să stea cu orele la cozi interminabile, indiferent de vremea de afară, iar asta pentru o sacoșă de alimente, sacoșă care pentru mulți dintre ei poate face diferența.
Ei bine, la începutul anului 2016 Primăria Constanța a lasant programul social „Respect” prin care persoanele nevoiașe nu mai primesc pachete din partea primăriei, ci tichete valorice cu ajutorul cărora se pot cumpăra DOAR alimente, fără țigări sau băuturi alcoolice. Înlocuirea pachetelor cu tichete valorice le oferă beneficiarilor posibilitatea de a-și achiziționa și a alege direct, în limita valorii tichetelor, produsele alimentare de care au nevoie, astfel fiind eliminate cozile formate la fiecare distribuție de pachete. La aceste avantaje se mai adaugă și faptul că procedura de achiziție, cât și cea de distribuire efectivă a produselor alimentare către persoane este laborioasă și implică multe resurse și anume: timp, spațiu de depozitare, personal implicat în recepție și distribuire.
La Constanța, beneficiarii tichetelor valorice sunt persoanele care se încadrează în următoarele categorii:
a) au pensii, indemnizații sau venituri lunare cumulate care nu depășesc suma de 1000 de lei;
b) nu au niciun venit și împlinesc în anul 2016 cel puțin vârsta de 60 de ani;
c) au grad de handicap grav sau accentuat;
d) beneficiază de venit minim garantat stabilit în baza Legii nr. 416/2001;
e) au calitatea de reprezentant legal al familiei care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei în baza Legii nr. 277/2010, inclusiv soțul sau soția reprezentantului legal.
Un astfel de proiect a fost propus în octombrie 2016 și la Năvodari. Însă cum la Năvodari primesc pachete cu alimente toți pensionarii, indiferent de veniturile acestora, am fost nevoit să vin cu un amendament prin care am propus să se hotărască un criteriu în baza căruia să fie selectate persoanele care chiar au nevoie de acest ajutor.
De exemplu, poate pentru un pensionar care are venituri lunare cumulate peste 3.000 lei nu contează un ajutor din partea primăriei în valoare de 40-50 de lei, pe când la un pensionar care are venituri lunare cumulate până în 450 lei acest ajutor reprezintă o salvare.
După cum am mai scris și într-un articol anterior, prin amendamentul meu am explicat necesitatea unei astfel de măsuri și la Năvodari. Dacă de exemplu, bugetul pentru tichete este de 10.000 lei, din cauza faptului că beneficiarii nu sunt selectați în funcție de niște criterii, ajung tichete cu valoare mai mică la mai multe persoane. Dacă s-ar respecta niște criterii, ajung tichete cu valoare mai mare la un număr mai mic de persoane, persoane care chiar au nevoie de acest ajutor.
Într-un final, proiectul s-a dovedit a fi incomplet, lipsind procedurile de achiziționare/acordare ale tichetelor și alte detalii, urmând ca ulterior proiectul să fie complet și să intre din nou la vot.
În ultima ședință de Consiliu Local proiectul a ajuns pe ordinea de zi și a fost votat în unanimitate trecerea de la pachete cu alimente la tichete valorice iar limita maximă a veniturilor lunare cumulate a pensionarilor care vor beneficia a fost hotărâtă la 1450 de lei. Momentan, se vor împarți tichete valorice de Paște și de Crăciun, urmând ca în altă ședință de Consiliu Local să se hotărască extinderea programului de acordare al acestora.
(foto: cugetliber.ro)