
Astăzi au apărut zvonuri în mediul online precum că PMP se opune suplimentării numărului de microbuze pe ruta Năvodari-Constanța, tocmai de aceea mă simt nevoit să explic hotărârea care s-a luat, pentru a înlătura orice urmă de îndoială cum că nu ne dorim binele năvodărenilor.
În urma nenumăratelor sesizări făcute de navetiști, conducerea Grup Media Sud a anunțat printr-un comunicat că începând cu data de 17 martie numărul microbuzelor la orele de vârf a fost suplimentat. Recunosc că am fost optimist și am considerat că astfel se va rezolva problema statului în picioare.
În următoarele zile am ținut legătura cu navetiști din Năvodari pentru a-i întreba dacă s-a schimbat ceva. Nimic! Călătorii tot ca sardinele stăteau în picioare la orele de vârf. Unde era totuși problema, dacă s-a suplimentat numărul de microbuzele la orele de vârf? Păi.. la șoferi. Șoferii, având target zilnic la numărul de bilete pe care sunt nevoiți să le vândă, nu pleacă din stație până când microbuzul nu se umple de călători, atât pe scaune cât și în picioare. Navetiștii, fiind nevoiți să ajungă la servici/liceu/facultate, acceptă condițiile și se urcă.
Hotărat să rezolvăm o dată pentru totdeauna problema condițiilor de transport din Năvodari și să trecem peste promisiunile tuturor, pe data de 27 martie am depus o adresă la Consiliul Județean Constanța în care am enumerat tot ce mi-au transmis navetiștii și prin care am cerut să se găsească soluții.
Atâta timp cât GMS-ul a suplimentat deja numărul de microbuze la orele de vârf, dar nu se simte nicio diferență, s-a considerat că este absurd să le ceri să facă ceea ce au făcut deja, atâta timp cât problema este la șoferi. Știm cu toții în ce condiții lucrează șoferii, însă asta este o altă problemă, care ține doar de conducerea firmei și de angajați.
Problema confortului (statul în picioare, dar și starea în care se află microbuzele) nu o rezolvi suplimentând numărul de microbuze. Problemele de confort pot fi rezolvate doar de capacitatea vehiculelelor ce operează pe traseu. În zilele noastre, problema asta ar rezolva-o concurența, doar că prin grija fostului Consiliului Județean Constanța, în anul 2013, a fost votat un Program de Transport valabil până în 2019, program prin care operatorul face „ce vrea”, fără ca să i se poată pune vreo condiție legată de confort sau de numărul de locuri (autobuze în locul microbuzelor).
Între a-i cere GMS-ului să suplimenteze numărul de microbuze (ceea ce a făcut deja, dar nu se observă nicio diferență) și între a găsi o altă soluție, consilierul județean Daniel Turcu a ales să propună în ședința CJC ce este mai bun pentru năvodăreni. Înființarea unui nou traseu pe ruta Lumina-Năvodari-Mamaia-Constanța, variantă ce ar rezolva pe deoparte problema confortului (traseul fiind nou, se poate pune condiția ca mașinile să aibă minim 35 de locuri și o limită de vechime a acestora) și am avea o legătură între Lumina și Mamaia pe de altă parte. Toți năvodărenii care vor avea nevoie să ajungă în Mamaia sau Constanța vor mai avea încă o alternativă la transportul în comun.
Aceasta companie este de-a dreptul neserioasa. Nu numai microbuzele rutei Navodari-Constanta lasa mult de dorit ci si toate liniile de microbuze ce deservesc orasul Constanta. La o plangere telefonica pe care am facut-o, mi s-a spus,( nu mi s-a promis nimic!) ca domnul manager ” o sa stea de vorba cu soferii”.
Conditiile mizere de transport, par a fi ok atat pentru sefii acestei companii cat si pentru cei ce le-au dat licenta. Rusine!
[…] Explicații privind transportul în comun pe ruta Năvodari-Constanța […]