Acasă Administratie Locala Navodari Raport de activitate

Raport de activitate

Raport de activitate

În cadrul şedinţelor ordinare, extraordinare şi de îndată, întrunite de Consiliul Local Năvodari, făcând parte din opoziție, consider că nu am fost deloc un gică-contra, ba chiar am votat pentru toate proiectele benefice oraşului şi năvodărenilor, urmărind doar interesul cetăţenilor. Nu am ţinut niciodată cont de culoarea politică a celui ce a iniţiat proiectul şi niciodată n-am primit ordin de la partid despre cum să votez.

Din poziția de președinte a comisiei din care am ales să fac parte, am susținut și voi susține în totalitate tot ce înseamnă învățământ, sănătate, cultură, protecție socială, sport și agrement în orașul nostru.

Făcând parte din opoziție, îmi este destul de greu să vin cu proiecte mari ce vizează şi investiţii pe măsură. De aceea, cel puţin pentru moment, am hotărât să încep cu lucruri mai mici, dar importante.

În primul an de activitate, am inițiat și depus trei proiecte de hotărâre, după cum urmează:

Proiect de hotărâre cu privire la ridicarea vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenurile aparținând domeniului public sau privat al Orașului Năvodari. În oraşul Navodari se construiesc constant locuri special amenajate de parcare, însă tot nu facem faţă parcului de maşini al oraşului aflat în continuă dezvoltare. Situaţia este agravată de sutele de maşini abandonate sau fără stăpân pe domeniul public al oraşului, maşini pentru care nu se plătesc nici măcar impozite, în unele dintre ele ajungând chiar să crească vegetaţie. Avem legea 421/2002 care ne permite în termen de 10 zile de la somaţie să ridicăm maşinile de pe domeniul public, să le depozităm iar dacă nu sunt revendicate, acestea vor trece de drept în proprietatea Primăriei şi vor fi valorificate. La acest proiect m-am bucurat de susţinerea tuturor colegilor din Consiliul Local pentru a transpune pe plan local prevederile acestei legi printr-o hotărâre de consiliu.

Proiect de hotărâre privind promovarea turismului în Orașul Năvodari printr-un “Targ de Suveniruri” cu temă locală și produse artizanale. Titlul poate suna banal, însă în proiect am făcut un plan detaliat prin care îmi doresc să atrag turiştii care se cazează la Phoenicia, Hanul Piraţilor, Mamaia Nord, Tabără sau prin Năvodari să rămână în oraş şi să nu mai plece să se distreze în Mamaia sau Constanţa. Avem şi noi pe raza oraşului restaurante şi cafenele iar seara multe dintre ele se transformă în cluburi. Dacă vor să se plimbe, o pot face şi prin Năvodari, avem un oraş destul de frumos şi de curat. La acest târg îmi doresc să se vândă căt mai multe suveniruri imprimate cu Năvodari pentru ca turiştii să îşi aminească mereu cu drag de oraşul nostru şi să ne promovăm constant. Proiectul a fost votat în unanimitate.

Proiect de hotărâre cu privire la derularea proiectului „Reconstrucția ecologică”. Este o iniţiativă inspirată de o hotărâre care deja îşi produce efecte în zona Braşovului. Orice persoana fizică sau juridică care cere de la primărie autorizaţie de construcţie să îşi ia angajamentul ca până la terminarea construcţiei să planteze pomi fructiferi sau arbori. Pentru fiecare casă construită se vor planta trei pomi fructiferi sau arbori, iar in cazul blocurilor, câte unul pentru fiecare locuinţă. Plantarea se va face pe proprietatea privată (dacă există spaţiu) sau pe domeniu public, într-o locaţie pusă la dispoziţie de către administraţia locala. Persoanele fizice care se căsătoresc au dreptul sa planteze pe domeniul public un pom căruia să-i adauge un element de personalizare, dar fără să afecteze în vreun fel dezvoltarea acestuia. La fel şi în cazul nou născuţilor, părinţii vor putea planta pe domeniul public câte un pom fructifer sau arbore care va purta numele copilului. Și la acest proiect m-am bucurat de votul tuturor consilierilor locali prezenți la ședință.

Pe lângă aceste proiecte, am făcut demersuri pentru a se haşura zone de parcare interzisă în apropierea trecerilor de pietoni mai aglomerate şi înainte de intersecţiile periculoase. Autovehiculele parcate în acele zone reprezintă un adevărat pericol atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi. Da, înţelegem că s-a mărit parcul de maşini din oraşul Năvodari, pe timpul sezonului este şi mai aglomerat, dar nu este în regulă să punem viaţa pietonilor în pericol. Nu rareori mi s-a întâmplat şi mie să-mi sară pietoni în faţa maşinii şi să îi văd destul de târziu din cauza maşinilor parcate foarte aproape pe trecere, uneori chiar şi pe ea. Pe viitor sper că vom reuşi să evităm eventualele nenorociri din trafic. Acum că s-a votat şi proiectul cu ridicatul maşinilor, treptat se va elibera spaţiul public, şi sper că toți cei ce obişnuiau să parcheze lângă trecerile de pietoni sau intersecţii să-şi găsească uşor alte locuri.

Şi pentru iubitorii de animale am pornit demersurile să facem un mic loc de joacă. De fapt, exagerez când spun loc de joacă. Este mai mult un ţarc îngrădit în care cei ce deţin câini pot veni cu aceştia şi să le dea drumul să se joace în siguranţă. Astfel nu vor mai fi nevoiţi să meargă cu patrupedele şi să le dea drumul prin parcuri în apropierea copiilor. În plus, nici nu este igienic să-şi facă nevoile pe lângă locurile de joacă ale celor mici. Dacă acest ţarc pentru câini va avea succes, voi propune să se mai facă şi altele.

Un subiect sensibil rămâne și problema câinilor comunitari. Încă din vara anului trecut mi-am dorit să predăm serviciul de Ecarisaj al oraşului către un ONG care să îngrijească câinii adunaţi de pe străzi şi să îi pregătească pentru adopţii. ONG-ul l-am găsit, sunt nişte doamne minunate chiar din Năvodari, dar din păcate legislaţia din România nu ne-a permis să facem exact ce ne propusesem. Totuşi, mă bucur ca periodic ONG-ul reuşeşte să scoată câini din Ecarisaj şi să îi trimită spre adopţie prin toata Europa. Pentru a stopa înmulţirea câinilor comunitari nu este de ajuns să îi adunăm de pe străzi şi să îi ducem la Ecarisaj. Îmi doresc ca pe viitor să se facă o acţiune de sterilizare gratuită în masă pentru toţi câinii de rasă comună sau metis cu stăpân din oraş, mai ales în zonele rurale ale oraşului. Cei mai mulţi câini comunitari de acolo vin, de la înmulţirea câinilor cu stăpân cu alţi câini de pe străzi, iar ulterior puii rămân pe străzi. Conform legii, stăpânii acelor câini sunt obligaţi să îşi sterilizeze câinii, altfel riscă să fie sancţionaţi usturător. Ei bine, dacă Primăria ar organiza o acţiune de informare asupra acestui lucru şi le-ar oferi ca alternativă acestor oameni să le fie sterilizaţi câinii gratuit, consider că ar accepta cu toţii. O altă măsură ar fi ca să se organizeze pânde ale autorităţilor în zona Petromidia, Mamaia Nord şi Sibioara unde vin periodic maşini şi abandonează câini din alte localităţi. Dacă s-ar prinde câteva persoane care fac asta, ar fi sancţionate drastic conform legii şi s-ar mediatiza, am avea şanse mari să nu se mai repete. Pe viitor am în vedere să se creeze un site sau o pagină de facebook a Biobazei Năvodari unde să se promoveze adoptatul căţeluşilor care sunt adunaţi de prin oraş. Pe viitor poate chiar şi colaborări cu ONG-uri care se ocupă cu adopţia animalelor în străinătate.

Tot în această scurtă perioadă de mandat, am identificat o parte dintre nevoile, priorităţile şi problemele cu care se confruntă cetăţenii, aducându-le în atenţia publică şi cerând imperios rezolvarea lor. M-am implicat în toate problemele actuale ale comunității și am ajutat, atât cât mi-au permis atribuțiile de consilier local, în rezolvarea lor.

Este cunoscut faptul că numărul meu personal de telefon este afișat public și îmi fac mereu timp să vorbesc sau să mă întâlnesc cu năvodărenii. Zilnic primesc mesaje de la persoane care au probleme sau au nevoie de anumite răspunsuri. Pe toți i-am ajutat cu tot ce am putut, chiar dacă uneori a fost vorba doar despre o informație.

Pentru anul 2017 am gândit o serie de proiecte pentru oraș și îmi propun să fiu parte implicată a schimbării în bine a Năvodariului.

Consilier local PMP,
Dumitrașcu Costel-Aurelian

dumitrascu costel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.