
Joi, 28 iunie, la iniţiativa primarului Decebal Făgădău, Consiliul Local Municipal Constanța a votat proiectul de hotărâre prin care autorizaţia pentru un loc de parcare să fie valabilă doar de luni până vineri în intervalul orar 17:00-08:00, inclusiv sâmbăta, duminica și de sărbători legale. în restul timpului, deținătorii locurilor de parcare nu mai au voie să le blocheze. În caz contrar, riscă amendă de 1000 lei.
Colegii mei de la PMP au venit cu amendamente și au atras atenția că nu toți deținătorii de autovehicule și locuri de parcare au programul de muncă între 8:00 și 17:00, iar printre ei se mai află și pensionari sau mămici care au treabă prin oraș câteva ore iar când se vor întoarce acasă vor risca să nu mai aibă locul liber. În ciuda amendamentelor argumentate, acestea n-au trecut iar proiectul a rămas în forma inițială, propusă și susținută de PSD.
Ținând cont de faptul că sunt 26.451 locuri de parcare în tot municipiul și că de multe ori când am apelat personal la dispeceratul Poliției Locale Constanța pentru parcări neregulamentare mi s-a transmis că nu au niciun echipaj disponibil, oare cum vor face față apelurilor de după ora 17:00 când cel mai probabil mulți vor „uita” să elibereze locurile plătite de către alții?
De ieri și până astăzi a avut loc o „luptă internautică” continuă pe facebook între cei ce sunt de acord cu această măsură și cei ce se declară împotrivă, luptă la care am preferat să asist și să analizez argumentele fiecăruia. Printre comentarii am descoperit și două soluții prin care am putea să împăcăm cele doua tabere (bine, nu chiar pe toți, gică-contra vor exista întotdeauna).
Soluția cea mai simplă. Cei ce dețin un loc de parcare închiriat și au treabă prin oraș, dar dureaza puțin și se întorc până în ora 17 (se duc la piață, duc sau iau copilul de la unitatea de învățământ, etc), să-și ridice plăcuța de parcare de pe locul închiriat și să o asigure cu lacăt fără să fie sancționați pentru că au blocat locul (exact cum s-a procedat până acum).
Deținătorii locurilor de parcare care sunt plecați de acasă până la ora 17 sau mai târziu, din bun simț și simț civic să lase plăcuța de pe locul de parcare jos, să nu o mai ridice. Iar astfel, cei ce au treabă în cartierul respectiv să se folosească de locurile libere.
Poliția locală să nu aibă voie să aplice sancțiuni între orele 08:00-17:00 șoferilor ce ocupă un loc rezervat care are plăcuța jos (în cazul în care sunt solicitați de către deținător), însă șoferii ce „uită” să mai place după ora 17:00 să fie sancționați corespunzator.
A doua soluție este puțin mai complicată iar asta ar implica să avem doua culori de vopsea la plăcuțele de pe locurile de parcare, dar și prețuri diferite.
Deținătorii locurilor de parcare ce nu sunt de acord să le fie ocupate parcările pe timpul zilei sau pur și simplu nu fac parte din categoria oamenilor ce merg la servici între 08:00 și 17:00, să își păstreze în continuare plăcuțele de parcare galbene și să plătească aceeași taxă.
Cei ce sunt de acord ca locurile lor de parcare să fie folosite de cei ce au nevoie în intervalul orar 08:00-17:00 să și le vopsească în altă culoare (verde de exemplu), dar să plătească mai puțin pentru acestea (să beneficieze de o reducere de cel puțin 25%).
Oricare dintre aceste două soluții s-ar adopta, consider că ar împăca mult mai mulți constănțeni decât în momentul de față. Iar aceste idei nu mi-au venit mie peste noapte, ci le-am descoperit în urma discuțiilor cu oamenii direct afectați de această hotărâre. Asta pentru că cele mai bune hotărâri pentru comunitate le poți lua doar discutând cu oamenii.
Sunt perfect de acord.
Astea sunt niste solutii la.niste probleme tot de ei create. Au desfiintat locuri de parcare, au institutii publice / puncte de interes FARA locuri de parcare (anaf, gara, primarie) si acum s-au trezit ca nu e bine. Asa ca imi iei mie, bun-platnic, dreptul pentru care am semnat si am platit bani. Eu sunt navigator, 2-3 luni sunt acasa. Si stau intr-o zona foarte frecventata de constanteni. Nu o sa mai am unde sa parchez pe timpul zilei desi am platit tocmai pentru „luxul” asta. Cu banii dati va trebui sa las masina la cel putin 500m distanta. Nu exagerez, asta este zona. Dar ce sa mai discutam.. asta e tara noastra, asta e PSD-ul. Cu banii dati si cu ochii in soare.
CE se intampla atunci cand un loc de parcare,platit bineanteles,apartinanad unei persoane cu dizabilitati(locomotoare),este ocupat de catre un alt sofer in intervalul 8-17? Cel cu dizabilitati avand acel loc de parcare langa locuinta sa tocmai pentru a isi usura deplasarea..
Propunerile de imbunatatire a actualei forme a regulamentului (aprobat in consiliu dar care nu a primit – inca, avizul prefectului) sunt bine intentionate dar fara semnale puternice din partea beneficiarilor sunt slabe sperante sa le vedem materializate.
Sa nu uitam ca aceasta este decizia administratiei publice locale (intentionat cu litere mici) care isi reprezinta alegatorii.
Este adevarat ca s-au simtit bine (si potenti) cand au incasat banii pentru taxele de parcare. Nu faptul ca vor avea sau nu platitori pentru anii urmatori ai respectivelor taxe este important sau ii intereseaza.
La data cand eu, platitor de taxe si impozite am acceptat si am efectuat platile pentru un loc de parcare, in cunostinta de cauza si in deplin acord cu ofertantul, am platit taxa de parcare pentru a beneficia de locul de parcare 365/366 zile a 24 de ore fiecare. Acum, vine „alesul local” si imi spune ca dreptul meu este valabil in intervalul orar 17.00-08.00. Pentru actuala forma aprobata ce urmeaza a fi pusa in aplicare dupa avizul prefectului, astept (in prima faza) ca acelasi „ales local” – pentru corectitudinea sub-inteleasa, sa imi aduca la cunostinta ca imi va returna 1/3 din suma platita pentru anul in curs, urmand ca pentru anii urmatori sa decid personal daca mai sunt sau nu dispus sa platesc administratiei publice locale alte sume in contul carora sa isi bata joc de mine.
Aceasta in prima faza. Apoi, in baza drepturilor constitutionale (putin semnificative pentru aceste plaiuri) voi avea „tupeul” sa ma adresez si instantelor pentru a decide in ce masura pe aceste meleaguri dreptul de proprietate / utilizare / folosinta mai este valabil.